Scheiden: daar heb je toch geen advocaat meer voor nodig?

Google het woord echtscheiding en je krijgt alle informatie die je nodig hebt. Toch? Of is scheiden toch altijd complexer dan je zou denken en is het maatwerk? En hoe weet je nou of je niks vergeten bent?

Netjes regelen
Vaak zijn toekomstige exen heus wel van goede wil. Een vechtscheiding? Dat gaat mij niet gebeuren! Toch is scheiden niet niks. Er zijn vaak kinderen in het spel, het huis staat ‘onder water’ of je baan staat op de tocht. Verdriet doet rare dingen met een mens en scheiden doet pijn. Het is een emotionele achtbaan. Met veel dingen sta je er alleen voor en je hebt vaak behoefte aan steun. Natuurlijk heb je vrienden en familie die je willen helpen en die je gevraagd maar vaak ook ongevraagd hun mening geven. En iedereen kent wel iemand die ook is gescheiden of in scheiding ligt. Op dit soort verhalen zit je vaak niet te wachten. Je wilt deskundig advies.

Zoek het zelf uit
Logisch dat veel mensen denken: waarom een dure deskundige inhuren? Bovendien weet je niet wat het allemaal gaat kosten. Toch kan het een heleboel geld, verdriet en ellende schelen als je aan het begin van je scheiding al weet waar je staat. Dat je met iemand kan overleggen die op afstand staat en je erbij helpt het zelf te doen. Scheiden is tenslotte niets anders dan goede afspraken maken. Lukt dit niet samen met je ex, dan moet dit apart van elkaar. Zeker dan is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. En bedenk: een goed pakket afspraken is iets anders dan een compromis.

Help mij het zelf te doen
Het is goed om te weten dat er nog steeds advocaten zijn die van te voren met je afspreken wat je zelf kan doen en wat niet. Een advocaat die transparant is over de te maken kosten. En dat is nodig want helaas is scheiden vaak de ‘armoe’ verdelen. Was je bijvoorbeeld eerst samen een gezin; nu moeten er twee huishoudens draaien en dat kost meestal zo’n 20% meer. Wat je zoekt is een bondgenoot die formeel is als het moet, praktisch als het kan en altijd gericht op het beste resultaat.

Van je kinderen kun je niet scheiden
Ook al ben je van plan afscheid van elkaar te nemen; je blijft wel samen de ouders van je kinderen. Ondanks dat je jezelf nog zo had voorgenomen om niet in een welles nietes spelletje meegesleurd te worden of dat je kinderen jullie tegen elkaar uitspelen; vaak kom je toch voor onaangename verrassingen te staan. Emoties liggen altijd op de loer en voor je het weet zeg je dingen waar je later spijt van krijgt. Kinderen hebben het al moeilijk genoeg en ze willen echt niet kiezen tussen papa en mama. Neem aan dat een advocaat toch iets vaker met dit bijltje heeft gehakt en dat hij vaak een inschatting kan maken wat goed is voor jou maar ook voor je kinderen. Nu en in de toekomst

Niets vergeten?
Denk je dat alle afspraken zijn gemaakt, blijkt dat je ex toch nog een loonsverhoging heeft gekregen. Ai, per ongeluk vergeten. Of; eindelijk is alles van de hypotheek geregeld, blijkt toch dat je niet wist dat de belasting na een bepaalde periode de renteaftrek op je hypotheek halveert. Hoe financieel, juridisch en fiscaal deskundig ben je als je over letterlijk alles moet nadenken.

Ieder zijn vak.
Niet alleen is in bijna alle scheidingsgevallen een advocaat verplicht, bijvoorbeeld om de schriftelijke stukken in te dienen bij de rechtbank. Een advocaat is deskundig en heeft al vele echtscheidingen begeleid. Vragen staat vrij. Een mailtje of telefoontje naar ons kantoor is vrijblijvend en kan nooit kwaad. En weet: met Velthuizen advocatuur sta je er niet alleen voor.