Rechtsbijstand

Doet Velthuizen Advocatuur aan Pro Deo?
Regelmatig krijgen wij de vraag of wij pro deo advocaat zijn. Wat is dat nou precies, pro deo? Pro deo betekent eigenlijk dat de overheid de kosten van een juridische procedure voor haar rekening neemt en dat u een eigen bijdrage betaalt. Dit heet in de juridische wereld gefinancierde rechtsbijstand.

Heb ik recht op gefinancierde rechtsbijstand?
Om gebruik te maken van gefinancierde rechtsbijstand moet u aan een aantal financiële voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld de hoogte van uw inkomen. De raad van rechtsbijstand heeft een mooi overzicht gemaakt waarin staat of u in aanmerking komt en hoeveel de eigen bijdrage is. Meer weten? Klik op www.rvr.org

Welke kosten kan ik nog meer verwachten?
Naast de betaling van een eigen bijdrage moet u ook rekening houden met de kosten die de rechtbank maakt in verband met de procedure. Dit zijn griffierechtkosten. Deze kosten stelt de rechtbank vast. Op www.rechtspraak.nl/griffierecht kunt u nalezen hoeveel het griffierecht voor u is. Ook kan het nodig zijn dat u uittreksels van bijvoorbeeld een geboorte-akte, een huwelijksakte of een GBA-uittreksel aan de Rechtbank moet overleggen. Ons kantoor vraagt de uittreksels voor u aan bij de betreffende gemeente. De kosten hiervan komen voor uw eigen rekening.

Als ik in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, hoe gaat het dan verder?
Als u recht heeft op gefinancierde rechtsbijstand dan vragen wij voor u een zogenoemde toevoeging aan bij de raad voor rechtsbijstand. De raad beoordeelt uiteindelijk of u definitief in aanmerking komt. Daarvoor is het nodig dat de raad uw financiële gegevens bij de belastingdienst raadpleegt.

Kan de toevoeging naderhand worden ingetrokken?
Dat kan. Als na afwikkeling van de procedure blijkt dat u vermogen heeft of vermogen heeft verkregen, dan kan de toevoeging met terugwerkende kracht worden ingetrokken door de raad van rechtsbijstand. Ook hier zijn richtlijnen voor. Let op: de gewerkte uren van de advocaat moet u op basis van het uurtarief van de advocaat, alsnog betalen.

Wat is dan het uurtarief van de advocaat?
In een gezamenlijk gesprek bekijken wij uw zaak. Dan maken wij ook gelijk afspraken over het uurtarief. Bij ons kunt u altijd terecht voor een vrijblijvend intake gesprek. Aan dit eerste gesprek zijn geen kosten verbonden.

Meer weten? Heeft u vragen? Wij staan u graag te woord!